Alfa Romeo Logo

Models

MILLE MIGLIA 2018: LEGENDA DRUŽBE ALFA ROMEO ŠE NAPREJ NAVDIHUJE


  • 36. legendarna dirka sovpada z 90. obletnico prve od enajstih zmag, ki jih je znamka Alfa Romeo osvojila med leti 1927 in 1957: rekord, ki ga sedaj nihče več ne more podreti. 
  • Dogodek bo 19. maja, ko bo slavnostna dirka dosegla Milano in zgodovinski muzej Alfa Romeo v predmestju Arese, kjer bo na internem dirkališču potekal avtomobilski kronometer.
  • 19. maja bosta prisotna tudi voznika Marcus Ericsson in Charles Leclerc iz moštva Alfa Romeo Sauber F1, ki tekmuje na letošnjem svetovnem prvenstvu Formule 1.
  • Muzej v Areseju, ki je bila obnovljen leta 2015, je srce »središča znamke«, ki združuje preteklost, sedanjost in prihodnost italijanske znamke.
  • Od 19. maja do decembra 2018 bo muzej gostil razstavo »11 volte campione« (11-kratni svetovni prvak), na kateri bodo predstavljeni športni dosežki, ki so se vtisnili v spomin oboževalcev z vsega sveta.
  • Na letošnji dirki bo sodelovalo nekaj klasičnih modelov Alfa Romeo, ki so del zgodovinske zbirke družbe FCA: 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS in 1900 Sport Spider.
  • 30 vozil modelov Alfa Romeo Giulia in Stelvio bo nsatopilo v vlogi uradnih vozil dirke Mille Miglia 2018.

 

Prizorišče je že pripravljeno za edinstven in vznemirljiv dogodek, ki vsako leto obudi spomin na zgodovinsko dirko Mille Miglia, legendarno tekmovanje, ki velja za »najlepšo dirko na svetu«. Dirka, ki jo letos organizirajo že 36., bo potekala po tradicionalni trasi Brescia–Rim–Brescia. Alfa Romeo bo nastopila v vlogi avtomobilskega sponzorja in »častnega gosta«, saj letos obeležuje 90. obletnico prve zmage na tej legendarni dirki, ki je potekala od leta 1927 do leta 1957.

1. aprila 1928 sta Giuseppe Campari in Giulio Ramponi zabeležila zmago z avtomobilom 6C 1500 Super Sport – eno od mojstrovin Vittoria Jana, ki je po svoji revolucionarni mehanski zasnovi nepremagljiva, vključno z nepremično glavo in motorjem s tlačnim polnilnikom. Ta izjemni avtomobil je 1.618-kilometrsko traso prevozil s povprečno hitrostjo 84 km/h in tako osvojil prvo od 11-ih zmag znamke Alfa Romeo, od katerih je bilo sedem zaporednih med leti 1932 in 1938: rekord, ki ga sedaj nihče več ne more podreti.

Da bi podoživeli vzdušje teh nepozabnih dosežkov drznih mož na zaprašenih cestah zgodovine, bo zgodovinski muzej Alfa Romeo od 19. maja v Areseju gostil razstavo »11 volte campione« (11-kratni svetovni prvak). Razstava, ki bo na ogled do decembra 2018, bo odprta vsak dan od 10. do 18. ure (zaprto ob torkih). 19. maja bo prvič v zgodovini interno dirkališče Areseja  postalo prizorišče dela dirke Mille Miglia, na katerem bodo sodelujočim omogočili tekmovanje v avtomobilskem kronometru. Lastniki in ljubitelji vozil Alfa Romeo se bodo lahko udeležili dogodka: samo na ta dan bo vstopnica za muzej vključevala tudi vstop v zunanje območje, na dirkalno stezo ter ogled razstave zgodovinskih avtomobilov, ki so povezani z dirko Mille Miglia – organizator je italijanski klub Alfa Romeo. Obiskovalci bodo lahko svoja vozila pustili na parkirišču na ulici Via Luraghi, od koder bo organiziran prevoz do prizorišča.

Več informacij je objavljeno na spletni strani muzeja www.museoalfaromeo.com. Brezplačni prevoz bo med 8. in 18. uro organiziran tudi od železniške postaje Rho-Fiera in terminalom podzemne železnice MM1.

Sijajni muzej Alfa Romeo, ki ga imenujejo tudi »časovni stroj«, je bil slavnostno odprt 24. junija 2015 in predstavlja »središče znamke«. Kot del velikega projekta obnove, je muzej, ki združuje preteklost, sedanjost in prihodnost, zasnoval arhitekt Benedetto Camerana. Prostor, na katerem so razstavljeni vsi ključni modeli iz zgodovinske zbirke Alfa Romeo, je razgibano zasnovan in vključuje arhiv, interno dirkališče, prostore za dogodke, restavracijo Alfa Romeo in razstavni prostor z dostavnim območjem.

19. maja bosta prisotna tudi voznika Marcus Ericsson in Charles Leclerc iz moštva Alfa Romeo Sauber F1, ki trenutno tekmujeta na letošnjem svetovnem prvenstvu Formule 1. Njihovo sodelovanje potrjuje, kako zelo je svet dirkanja vtisnjen v DNK znamke Alfa Romeo.

Marcus Ericsson: »Zelo sem vesel, da bom sodeloval na dirki Mille Miglia. Gre za legendarni dogodek in prav posebna izkušnja je, da se ga bom lahko prvič udeležil. Ponosen sem, da bom na takšnem dogodku predstavljal družbo Alfa Romeo, in veselim se, da bom videl vse zgodovinske avtomobile – zakaj se ne bi s katerim od zgodovinskih vozil Alfa Romeo tudi zapeljal.«

Charles Leclerc: »V veliko čast mi je, da bom sodeloval na dogodku, kot je legendarna dirka Mille Miglia. Avtomobile preprosto obožujem, še zlasti zgodovinske avtomobile, zato se zelo veselim, da jih bom nekaj videl tudi na tem dogodku. Zabavno se bo skozi Milano zapeljati tako v modelu Stelvio Quadrifoglio, kot tudi v zgodovinskem avtomobilu Alfa Romeo.«

Zato je slavnostni obisk muzeja Alfa Romeo ustrezen poklon italijanski znamki, ki je bolj kot katerakoli druga pripomogla k temu, da se je klasična Brescia utrdila v kolektivno zavest.  Letos bodo na dogodku sodelovali številni veličastni modeli Alfa Romeo – 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS in 1900 Sport Spider, ki so sicer del razstavne zbirke FCA Heritage, oddelkom, ki skrbi za zaščito in promocijo zgodovinske dediščine italijanskih znamk družbe FCA.

Poleg zgodovinskih redkih primerkov bo predstavljena tudi flota 30 vozil modelov Giulia in Stelvio, ki bodo organizatorjem dirke Mille Miglia 2018 na voljo kot uradna vozila tekmovanja. Gre za neizpodbiten dokaz povezanosti, ki združuje avtomobile preteklosti s tistimi, ki jih izdelujejo danes. Vožnja v teh modelih je izviren način doživljanja dirke, in hkrati odkrivanje dirkalne legende Alfa Romeo. To je še posebej vznemirljivo v modelih Stelvio Quadrifoglio in Giulia Quadrifoglio, ki sta prefinjen izraz nove generacije znamke Alfa Romeo, oplemenitena z legendarnim znakom, ki ga italijanskim znamkam najhitrejših avtomobilov podeljujejo vse od leta 1923.

1254x6001254x600_180504_Alfa-Romeo_Mille-Miglia_01_slider