Alfa Romeo Logo

Models

KONCEPTNO VOZILO ALFA ROMEO TONALE PREJEMNIK NAGRADE “CAR DESIGN AWARD 2019”


  • Prestižna mednarodna nagrada za avtomobilsko oblikovanje je bila v kategoriji konceptnih vozil podeljena prvemu priključnemu hibridnemu kompaktnemu SUV vozilu znamke Alfa Romeo.
  • V privlačnem konceptnem vozilu Tonale so prepoznavne značilnosti italijanskega sloga projicirane v prihodnost in predstavljajo popolno mešanico dragocene dediščine in pričakovanja novih smernic.
  • Slovesnost ob podelitvi nagrad je potekala ob otvoritvi letošnjega dogodka v Valentinovem parku (Parco del Valentino) v Torinu.

V okviru letošnjega avtomobilskega dogajanja v Valentinovem parku v Torinu je potekala tudi slovesna podelitev nagrad “Car Design Award”, ki jo organizira revija Auto & Design. Prestižno mednarodno tekmovanje, katerega začetki segajo v leto 1984, je razdeljeno v tri kategorije – “Production Cars”, “Concept Cars” in “Brand Design Language” – in letos je v kategoriji konceptnih vozil zmagal privlačni Alfa Romeo Tonale.

Klaus Busse, vodja oblikovanja skupine FCA za regijo EMEA, je dejal: »Počaščeni smo, da smo prejeli to prestižno oblikovalsko nagrado za Tonale, ki, tako kot vsako vozilo znamke Alfa Romeo, črpa navdih iz popolne kombinacije dediščine, hitrosti in lepote. Dejstvo je, da vključuje vse prepoznavne lastnosti tipičnega italijanskega sloga in edinstvene elemente znamke Alfa Romeo: brezhiben občutek za skladnost, enostavnost, premijsko kakovost površinske obdelave in inovativno oblikovanje, ki zvesto sledi univerzalno spoštovani tradiciji.«

Konceptno vozilo Tonale uteleša oblikovni jezik znamke Alfa Romeo z močnim poudarkom na skladnih linijah: to je kompaktni SUV za mestno uporabo s športnim značajem.  V njegovi obliki so prepoznavne lastnosti italijanskega sloga projicirane v prihodnost ter predstavljajo popolno mešanico dragocene dediščine in pričakovanja novih smernic. Vsaka podrobnost je zasnovana z mislijo na voznika, užitek v vožnji pa mu zagotavljajo popolna ergonomija, uporaba premijskih materialov in predvsem neprimerljive dinamične vozne lastnosti. Konceptno vozilo Tonale je Alfa Romeo, ki prisega na elektrifikacijo. Najsodobnejša tehnologija in pregovorno odlična vozna dinamika se združita, da bi izkoristili nove priložnosti in ponudili konkretne odgovore na nove izzive.

Oblika konceptnega vozila Tonale je stilno zaznamovana s prihodnostjo. Njegove kompaktne mere obdajajo neponovljivo italijansko oblikovanje, pa tudi značilen izvirni in sodobni slog Alfe Romeo v kombinaciji, ki zajema bistvo italijanske umetnosti skozi brezčasno izkušnjo dovršene izdelave. Tonale črpa navdih iz lepote in naravnega vpada svetlobe, ki prikliče v spomin čiste linije in volumne. V njegovi zasnovi je mogoče prepoznati več slavnih slogovnih elementov. Predstavlja konkreten prikaz zgodovine znamke v podobi, ki izvabi sodoben pristop v okviru nove anatomije Alfe Romeo. Značaj Tonala je okrepljen z ekskluzivnimi vstavki iz alcantare. Sodobni material je v celoti izdelan v Italiji in ima nevtralen karbonski vzorec, hkrati pa je prijeten na otip, privlačnega videza in odličnih tehničnih lastnosti. Temna antracitno siva streha daje notranjosti učinek športnosti, pri tem pa poudarja privrženost motošportu, odpornost proti obrabi v skrajnih pogojih in zračnost, ki je nujna pri visoko zmogljivih avtomobilih. Dno potniške kabine je prekrito z Alcantaro melanž sive barve, kar vozilu daje inovativni pridih.

Kolo v obliki telefonske številčnice je element, ki spominja na tradicionalno DNK znamke Alfa Romeo. Zasnova platišča R21 obuja koncept vrtljive številčnice. Slogovna izbira sega v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je krasila ikonično 33 Stradale. Značilna oblika koles je harmonično dopolnjena s pnevmatikami Pirelli.  Od zunaj se polni in elegantni volumni, ki so značilni za avtomobile navidez daljne generacije, spogledujejo z lastnostmi, ki spominjajo na fascinantne čiste oblike modelov Duetto ali Disco Volante Spider, medtem ko Tonalova “Linea GT” na novo interpretira izzivalno držo in občutek varnosti, ki sta bila značilna za legendarni GT junior. Prednji del Tonala del kaže prepoznavno deteljico, medtem ko značilna maska deluje kot drzna osrednja točka, ki določa tempo za hitrost in pretočnost, ki prežemata Tonale. Prednji žarometi zasnove “3 plus 3” dajejo prednjemu delu privlačen videz in spominjajo na  modela SZ in Brera. Zadek konceptnega vozila Tonale elegantno objema zadnje okno. Na vrhu ga dopolnjuje spuščen zadnji spojler, ki se lepo poveže s strešnim oknom. Kot pri vsakem avtomobilu znamke Alfa Romeo, oblikovanje zaznamujejo posebne lastnosti. Enoti zadnjih luči sta bolj grafična znaka kot pa optična svetlobna vira, sta kot podpis umetnika.

Oblikovanje notranjosti konceptnega vozila Tonale črpa navdih iz zgodovine dirkanja Alfe Romeo, ki vzbuja strast in briljantne vozne lastnosti v prepletanju dinamičnih in močnih oblik. Njegova potniška kabina je drzno oblikovana okoli voznika, hkrati pa ne zanemarja udobja ostalih potnikov. Dovršen slog se kaže v ravnovesju harmonije in napetosti ter se razodeva skozi občutek, da avtomobil nenehno čaka na ukaz, da lahko plane naprej. Močna čustva, ki jih posreduje notranjost, se še okrepijo s kontrastom premijskih materialov, kot je hladna trdnost aluminija, ki se združi z mehkobo in voljnostjo usnja in alcantare. V notranjosti so na voljo posebne obloge in osvetljen sredinski tunel. Izbirnik načina vožnje DNA, ki je eden ključnih elementov vozil znamke Alfa Romeo, je lahko dostopen. Notranjost ponuja detajle, ki jih običajno najdemo v ekskluzivnih nivojih opreme. Potniški prostor je udoben, prijeten in opremljen z dinamičnimi poudarki, ki jih še posebej cenijo ljubitelji avtomobilizma.

1254x600AR_1254x600