Alfa Romeo Logo

Models

ALFA ROMEO SE VRAČA V FORMULO 1


Danes je pomemben dan za znamko Alfa Romeo, ki s ponosom naznanja podpis partnerstva z ekipo Swiss Sauber F1 Team, s čimer se v sezoni 2018 vrača v svet Formule 1. Uradno ime bo Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Ugledna italijanska avtomobilska znamka v lasti družbe Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je danes podpisala večletno pogodbo o tehničnem in komercialnem sodelovanju z moštvom Swiss Sauber F1 na svetovnem prvenstvu Formule 1. Sezona v letu 2018 bo prva skupna.

Enosedežni dirkalniki bodo odeti v prepoznavne barve in logotip znamke Alfa Romeo, ki je glavni sponzor moštva, ter opremljeni s Ferrarijevimi motorji letnika 2018.

Partnerstvo zajema strateško, komercialno in tehnološko sodelovanje na vseh ustreznih območjih razvoja, vključno z dostopom do inženirskega znanja in izkušenj ter znanja tehničnega osebja v podjetju Alfa Romeo. Partnerstvo bo obema stranema prineslo dodatne možnosti v Formuli 1 in avtomobilski panogi v splošnem.

Moštvo se bo uradno imenovalo Alfa Romeo Sauber F1.

Generalni direktor družbe FCA Sergio Marchionne je izjavil: »Partnerstvo z moštvom Sauber F1 je pomemben korak v preoblikovanju znamke Alfa Romeo, ki se po več kot 30 letih premora vrača v svet Formule 1. Alfa Romeo, znamenita znamka, ki je sooblikovala zgodovino tega športa, se bo pridružila drugim velikim avtomobilskim znamkam v Formuli 1. Izmenjava tehnološkega in strateškega znanja s partnerjem izkušenega moštva Sauber F1 prinaša prednosti tudi sami znamki. Inženirji in tehnologi pri Alfi Romeo, ki so se že izkazali pri nedavno predstavljenih modelih Giulia in Stelvio, bodo svoje znanje in izkušnje lahko predstavili moštvu Sauber F1. Ljubitelji Alfe Romeo bodo znova lahko navijali za avtomobilsko znamko, ki bo odločno načela novo poglavje v svoji edinstveni, legendarni športni zgodovini.«

Predsednik družbe Sauber Holding AG Pascal Picci je povedal: »Z velikim navdušenjem pozdravljamo Alfo Romeo v moštvu Sauber F1. Alfa Romeo je v dirkah za velike nagrade nanizala vrsto uspehov in počaščeni smo, da je podjetje s svetovnim ugledom za povratek v sam vrh avto-moto športa izbralo nas. Tesno sodelovanje s proizvajalcem avtomobilov je odlična priložnost za skupino Sauber, saj bomo lahko še nadgradili tehnološke in razvojne projekte. Prepričani smo, da bo rezultat našega sodelovanja velik uspeh moštva Alfa Romeo Sauber F1, ter se veselimo dolgega in uspešnega partnerstva.«

Povratek Alfe Romeo, ki je v zgodovini Formule 1 odigrala eno najvidnejših vlog, bo gotovo močno vplival na priljubljenost in razvoj tega športa. Alfa Romeo bo prispevala tehnološko znanje in izkušnje ter številne, strastne navdušence, sodelovanje na prvenstvu pa prinaša prednosti tudi znamki, denimo pri prenosu tehnologij in varnosti na cesti.

Alfa Romeo je po svetu znana po dirkalni zgodovini in tehnološki odličnosti. Nesporni prvak velikih nagrad pred drugo svetovno vojno (leta 1925 je model GP Tipo 2 zmagal na prvem svetovnem prvenstvu) je kot konstruktor in dobavitelj motorjev sodeloval v Formuli 1 med letoma 1950 in 1988. Že kar na začetku dirkalne zgodovine je moštvo Alfa Romeo v letih 1950 in 1951 z voznikoma Ninom Farino in Juanom Manuelom Fangiom osvojilo prva naslova med vozniki. Med letoma 1961 in 1979 je znamka sodelovala kot dobavitelj motorjev za več moštev Formule 1. Leta 1979 se je Alfa Romeo vrnila kot konstruktor in leta 1983 dosegla najboljši rezultat, tj. šesto mesto med konstruktorji. Po več kot 30 letih premora od dirkališč Formule 1, nazadnje je tekmovala leta 1985, se vrača z jasnim ciljem, da se znova povzpne med prvake.

O znamki Alfa Romeo in skupini FCA

Alfa Romeo je tradicionalna znamka skupine FCA. Od njene ustanovitve leta 1910 v italijanskem Milanu so bili pod znamko Alfa Romeo oblikovani in izdelani avtomobili, ki sodijo med najelegantnejše in najekskluzivnejše v vsej zgodovini avtomobilizma. Tradicija znamke živi še danes v edinstvenem in inovativnem pristopu k oblikovanju avtomobilov. Tehnologija in strast v vsakem vozilu Alfa Romeo se naposled zlijeta v pravo pravcato umetnino. Eden ključnih ciljev skupine FCA je oživitev duha znamke Alfa Romeo in okrepitev privlačnosti znamke po vsem svetu. Znamka Alfa Romeo ima nedvoumno in jasno začrtano strategijo, po kateri piše novo poglavje v več kot stoletni zgodovini, s čimer se ji ponuja izjemna priložnost, da uresniči ves svoj potencial. Alfa Romeo je danes prvi naslov za najboljše vire, talente in tehnološko znanje skupine. Znamka Alfa Romeo osvaja srca nove generacije in znova upravičeno zavzema položaj ene najbolj zaželenih znamk višjega cenovnega razreda na svetu. Ta ikona italijanske tehnološke odličnosti in ustvarjalnega duha prav tako vnovič sodi med vodilne simbole italijanskega inženiringa in sloga.

Skupina FCA oblikuje, ustvarja, izdeluje in prodaja vozila ter povezane dele in storitve, komponente ter proizvodne sisteme po vsem svetu v okviru 162 proizvodnih obratov, 87 centrov za raziskave in razvoj ter prodajalcev in zastopnikov v več kot 150 državah. Poleg znamke Alfa Romeo se ponaša še z znamkami Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati in Mopar, znamko rezervnih delov in storitev. Med podjetji skupine FCA so tudi Comau (proizvodni sistemi), Magneti Marelli (komponente) in Teksid (železo in odlitki). Skupina FCA je uvrščena na newyorški borzi (NYSE) pod simbolom »FCAU« in na italijanski borzi (MTA) pod simbolom »FCA«.

O družbi Sauber Motorsport

Peter Sauber je leta 1970 ustanovil podjetje in zasnoval prvi dirkalni avtomobil v kleti hiše svojih staršev. Dirkalno moštvo je postopoma raslo in zabeležilo prve mednarodne uspehe proti koncu 80. let 20. stoletja. Moštvo Sauber je leta 1989 kot tovarniško moštvo znamke Mercedes slavilo dvojno zmago na 24 urah Le Mansa in osvojilo zaporedni naslov prvaka med vozniki in proizvajalci v svetovnem prvenstvu športnih dirkalnikov v letih 1989 in 1990. Leta 1993 se je moštvo Sauber priključilo Formuli 1. Med vrhunce moštva v Formuli 1 sodita četrto mesto v svetovnem prvenstvu konstruktorjev leta 2001, ki ga je Sauber osvojil kot neodvisno moštvo, in dvojna zmaga na veliki nagradi Kanade leta 2008, ki jo je Sauber slavil na poti do tretjega mesta med konstruktorji istega leta v partnerstvu z znamko BMW. Leta 2010 je Sauber vnovič postal neodvisno moštvo. Leto 2012 je bilo za moštvo Sauber F1 zelo uspešno. Moštvo je doseglo štiri uvrstitve na zmagovalni oder, 126 točk v svetovnem prvenstvu in šesto mesto na lestvici konstruktorjev. 11. oktober 2012 predstavlja mejnik v zgodovini moštva – na ta datum je Sauber odstopil kot vodja moštva in štafeto predal Monishi Kaltenborn. Od leta 1993 do konca leta 2016 se je moštvo udeležilo 424 dirk za veliko nagrado Formule 1. Leta 2017 beleži moštvo Sauber F1 nov mejnik: letošnje leto je 25. leto moštva v Formuli 1. Četrto najstarejše moštvo v Formuli 1 se skupaj z novim lastnikom, Longbow Finance S. A., podaja v novo obdobje. Leta 2017 je bil Frédéric Vasseur imenovan za generalnega in izvršnega direktorja družbe Sauber Motorsport AG in vodja moštva Sauber F1. Družba Sauber ima sedež v Hinwilu v švicarskem kantonu Zürich. Vrhunska tovarna moštva obsega proizvodne obrate in pisarne na 15.600 m2 ter se ponaša z enim najnaprednejših vetrovnikov v Formuli 1.

1254x6001254x600_Logo_AlfaRomeo