Alfa Romeo Logo

Models

ALFA ROMEO PRAZNUJE 50. ROJSTNI DAN LEGENDARNEGA MODELA 33 STRADALE


Legendarni avtomobil s popolno kombinacijo vrhunske tehnologije, dirkalnega motorja in edinstvenega sloga,  model 33 Stradale, praznuje 50 let. Veliki Alfa Romeo je bil predstavljen 31. avgusta 1967 na dan dirke Formule 1 za veliko nagrado Italije v Monzi, kjer je poudaril močno vez med dirkalnim svetom in cestnimi avtomobili. Vez je bila potrjena s prejetjem značke »quadrifoglio«, znamenite štiriperesne detelje, ki jo je leta 1923 prvič uporabil Ugo Sivocci in je od 60. let uporabljena kot uradni simbol za avtomobile Alfa z vrhunskimi športnimi zmogljivostmi, kot je denimo Giulia QV.

Brezčasna lepota modela 33 Stradale, ki ga je ustvaril genialni Franco Scaglione, in tehnologija, ki izvira iz modela Tipo 33, sta ustvarili eno najbolj prepoznavnih ikon znamke Alfa Romeo, člana družine avtomobilov, izdelanih za zmago.

Temu modelu in projektu 33 z dirkalnimi avtomobili, ki so znamki Alfa Romeo prinesli ogromno uspeha, se bodo v zgodovinskem muzeju Alfa Romeo v Areseju poklonili z začasno razstavo, na kateri bodo v 33 okrakih predstavili svojo zgodovino in dosežene uspehe.

V ospredju bodo predstavljeni avtomobili, začenši s prototipom legendarnega 33 Stradale iz stalne muzejske zbirke – razstavljen bo na najuglednejšem mestu, tik pred ogromno osvetljeno inštalacijo, ki predstavlja DNK znamke Alfa Romeo. Model 33 Stradale je še danes zelo cenjen, saj pooseblja popolno ravnovesje med prefinjeno mehaniko in oblikovno dovršeno karoserijo. Združuje ju v izraz: »lepota, ki se je ne da prezreti«.

Razstava se nadaljuje s petimi od šestih konceptualnih avtomobilov, ki so izpeljani iz šasije 33 in so jih ustvarili vrhunski avtomobilski strokovnjaki: Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo in Navajo. Sledijo jim turbinski dirkalni avtomobili 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 in 33 SC12. In še veliko poglavij iz zgodovine od leta 1967 do danes, ki so imela trajni vpliv na avtomobile znamke Alfa Romeo.

Razstava, ki jo je pripravil zgodovinski muzej v Areseju v Italiji in nosi naslov »33 La bellezza necessaria« (33:   lepota, ki se je ne da prezreti), bo za javnost odprta od 31. avgusta dalje (vsak dan od 10. do 18. ure,  ob torkih zaprto).

Gre za vrsto dogodkov, ki ga bodo muzej, znamka Alfa Romeo in FCA Heritage – oddelek skupine, ustanovljen za promocijo zgodovinske dediščine italijanskih znamk FCA – posvetili 50. obletnici modela 33 Stradale, na katerih bodo poudarili vez med zgodovino – neskončnim virom navdiha za ustvarjanje novih modelov -, in prihodnostjo, kjer usklajujejo inovacije in ohranjanje genetske dediščine, ki vsakemu modelu Alfa Romeo daje edinstveno prepoznavno identiteto.

1254x6001254x600_170829_Alfa-Romeo_33-stradale_HPcopy